Homo Universalis is dood, leve de moderne alleskunner!

by Marije Barel

Homo Universalis is dood, leve de moderne alleskunner!

Let op dit is een persoonlijk perspectief!

De alleskunner, de sporter, wetenschapper en kunstenaar in een. Het universele manbeeld van vroeger is dood. Hij, de allerkunner zou het niet overleven in onze maatschappij. Al is het maar vanwege alle genderneutraliteit. Ik zou geen een vrouwelijke ‘homo universalis’ in de geschiedenis kunnen benoemen. Vroeger werd het benijd om alles te kunnen. Ik kan uit ervaring spreken dat dat zeker niet meer zo is, als hoogopgeleide duizendpoot loop ik tegen vele grenzen van onze specialistische maatschappij aan.  Dat soort mens komt zelden tot zijn recht, wordt enorm onderschat, is belast met 1001 niet werkende stereotypen en is in alles net niet goed genoeg, wordt zeldzaam begrepen, als deze niet vroeggenoeg wordt onderkent. Dat hoogbegaafden niet automatisch goed landen lijkt nog steeds een taboe.

Hoeveel het hokjes denken en het werken met specialisme in onze maatschappij oplevert zou ik niet kunnen meten, maar als iedereen goed is in 1 vak en we werken samen, dan bereiken we meer dan 1 alleen ooit zou kunnen. De Homo Specialisalis (voor de mensen die wel latijn kennen, corrigeer maar!) heeft lang en breed positie verworven. We worden er in opgevoed, zo gaan we naar school, en werken enorm effectief samen.  Maar de wereld veranderd.

De Homo Specialisalis is stervende. Er wordt een steeds groter beroep gedaan op onze algemene kennis, we moeten overal goed in zijn, al het bureaucratisch geregel snappen, ons verdiepen in politiek anders gaat de wereld naar de knoppen. Mooi, sterk en atletisch zijn. Duurzaam handelen. Het woord nerd wordt langzaam weer positief. Appen, chatten, bellen, twitteren, mailen, smsen, tiktokken en instagrammen tegelijkertijd en we hebben niemand meer als we zelf falen. Hoe is die samenwerking kapot gegaan, degene waarin als er iemand iets niet kon iemand anders in het netwerk hielp? We zijn eenzamer dan ooit en ik herhaal een zin die ik eerder schreef: ‘… als iedereen goed is in 1 vak en we werken samen…’ Nu de kwaliteit van ons samenwerken slechter is geworden, sterft de homo Specialisalis in de komende paar jaar. De alleskunner zal weer in de scholen worden begeleid, in levende lijve en virtueel benijd en verder komen dan het makke schaap in het hokje van de maatschappij.  

 Homo universalis is dood, leve de moderne alleskunner!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *